Butas Virš Knygyno, Laisvės Alėjoje

Klasikinis buto interjeras pačioje Kauno širdyje. 

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė - Rajunčienė. 

Interjero fotografas Leonas Garbačauskas.

2017 m.                                                                                                                                                   Interjero nuotraukas galite rasti puslapio apačioje

Tai lengvos klasikos, 58 kvadratinių metrų buto, interjeras Kaune. Įsigijusi butą virš Kauno centrinio knygyno laikinai užsienyje gyvenanti šeima neskubėjo jo įsirengti. Šeima būstą Laisvės al. Norėjo paversti atostogų rezidencija. Prisimenu kaip pirmo pokalbio metu dvejojau ir nelabai norėjau imtis šio projekto, dėl labai didelės ir taip turimų projektų gausos. Tačiau mano dizainerės širdį palenkė objekto vieta – Laisvės alėja – Kauno širdis. „Žmonės, kurie mus įkvepia siekti to, kas neįmanoma, fizinės treniruotės, išspaudžiančios devintą prakaitą, ir rizika, išplečianti veiksmų laisvę, – tai sveikas stresas, skatinantis augti“. – sakė Timothy Ferriss. Taip nutiko, kad klientai įkvėpė mane siekti didelių darbų naujame projekte ir tas įkvėpimas leido trumpam pamiršti apie didelį užimtumą.

Ką pasirinkti?

Projekto pradžioje su užsakovais svarstėme kokį interjero stilių pasirinkti. Nors kauniečių šeimai visuomet patiko modernus stilius, tačiau šį kartą priėjome prie sprendimo daryti klasikinio stiliaus buto interjerą. Klientai norėjo laikui nepavaldaus, nesenstančio, ilgaamžiško interjero. Kaip, žinia, man klasikiniai interjerai taip pat patys maloniausi. Gal todėl šio buto projektas jau darbų pradžioje taip puikiai nuteikė.

Daug diskusijų ir ilgų svarstymų buvo dėl buto interjero spalvinės gamos. Juk vienos spalvos erdves mažina, kitos didina, taip pat per intensyvus atspalvis gali užgožti interjero akcentus. Tačiau vis tik koloritą interjere  galutinai pasirinki padėjo viename iš salonų rasta daili alyvinės spalvos sofa. Ji ir nulėmė, kad bute vyrauja švelnios, jaukios ir šviesios spalvos.

Klientus išgąsdino prabanga.

Dar neužbaigti darbai ilgai netruko priminti apie save. Todėl pirmuosius buto interjero pasiūlymus pavyko pasiekti tik po keleto mėnesių. Puikiai prisimenu klientų reakcijas kai jie pamatė kaip galėtų atrodyti jų butas. Jie tikrai atrodė sutrikę. Mačiau, kad prabanga juos išgąsdino. Tačiau širdyje jaučiau, kad tokia interjero stiliaus kryptis priimtina, tiesiog pirmam pasimatymui su klasika buvo daugoka informacijos.

Skubėjome spręsti iškilusią problemą. Todėl baimėms išsklaidyti nuvykome pas vienus mano klientus, kuriems visai neseniai buvo įrengusi namo interjerą tokiu stiliumi. Kaip ir tikėjausi ši kelionė išsprendė viską. Kauniečių šeima nurimo gyvai pamačius kaip su klasikinio stiliaus interjero paviršiais ir baldais sugyventi kasdienybėje.

Detalės atkeliavę net iš užsienio!        

Žalvariniai šviestuvai, atkeliavę iš užsienio sendaikčių pardavimo vietų, puikiai dera su dekoruotais valgomojo ir virtuvės baldais, bei onikso staleliu svetainėje.

Buto sienas papuošė dailininko Lino Atgalainio piešiniai: prieškambaryje – knygyno, virš kurio įrengtas butas, fasadas ir virtuvėje – Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia. Kartais taip nutinka, kad nežinome nuo ko pradėti turiningą pokalbį, kuo namuose pasidžiaugti. Papuošus erdvę tokiomis detalėmis kaip sienų tapyba namai ima džiuginti jaukumu ir tampa puikia pradžia pokalbiui su į namus užsukusiais žmonėmis.

Praktiškumas taip pat svarbu! Todėl priimtas sprendimas sieninėje spintoje paslėpti vandens šildytuvą ir šalia atsirausi vieta buities priemonėms laikyti.

Persikėlus į svetainę čia randame jaukiai tarp dviejų solidžių indaujų įsitaisiusią, jau minėtą alyvinės spalvos sofa. Šalia į vietą atsistoja ir alyvinės spalvos foteliai. Minkštoji svetainės dalis padiktavo ir kitų bendrosios erdvės baldų spalvinę gamą. Todėl nedidelis valgomojo komplektas, darbo stalelis ir visi virtuvės baldai darniai suskambėjo baltos ir alyvinės spalvos tonų deriniais.

Miegamojo erdvėje, kaip ir visame bute, gausu įdomių interjero sprendimų. Vienas tokių sprendimų – balkoną sujungti su miegamuoju, taip išdidinant erdvę ir tokiu būdu įleisti į kambarį daugiau dienos šviesos. Iki pat žemės įstiklintą balkono langą elegantiškai pridengė parištos užuolaidos. Sienos pasipuošė margais tapetais, o likę baldai patogiai sugulė į savo vietas ir užpildė erdvę.

Tai toks tarsi iš knygos išplaukęs, prabangia klasika ir romantika alsuojantis buto virš knygyno interjeras.


Krepšelis

Krepšelis tuščias.