Aksominis vakaras

Modernus, šiek tiek miksuotas namo interjeras.

Interjero dizainerė Kristina Grybaitė - Rajunčienė

Interjero fotografas Leonas Garbačauskas.

2015 m.                                                                                                                                                Interjero nuotraukas galite rasti puslapio apačioje 

Visada geriausiai sekasi kurti interjerus, kurie atitinka dizainerio mėgstamą stilistiką. Tada yra lengva, aišku ir patogu kurti, nereikia dėti per daug pastangų. Bet nepaisant to, kad kuriu ir mėgstu kurti klasikinius interjerus dažnai tenka išeiti iš tos komforto zonos ir kurti interjero dizainą pagal užsakovo norus. Neveltui sakoma „Kai upė liaujasi tekėti, ji virsta pelke. Taip ir žmogus.“ – Bruno Ferrero. Todėl visiems linkiu nebijoti, išdrįsti tekėti ir visada judėti į prieky. Kadangi užsakovai samdė būtent mane ir norėjo būtent modernaus interjero. Tai gi teko įsiklausyti į jų norus, išgirsti, suprasti jų lūkesčius .

Šiame interjero projekte matome be galo didelę erdvę – virš 200 kv m.

Svetainė sujungta su virtuve ir valgomuoju. Reikėjo kažkaip susitvarkyti su šia erdve. Kaip visuomet darbas ir interjero istorija prasidėjo nuo baldų išdėstymo plano. Nuo zonavimo. Virtuvės baldai atsirado tokioje tarsi nišoje ir, sakyčiau, labai smagiai susikomponavo. Pradžioje dar buvo numatyta indauja, kurios nebereikėjo todėl eigoje jos atsisakėme. Palikome užsuktą salą prie kurios įsitaisė smagios ir žaismingos kėdutės.

Paklausite kaip prasidėjo aksominių vakarų svajos realizavimas? Nuo sekančio užsakovų noro, kuris buvo šalia turėti pietų stalą, toli jo nenunešti. Tiesiog, kad pietų stalas būtų naudojamas kasdienybėje. Ko aš labai siekiu kurdama interjerą šiai erdvei. Yra nuostabus dalykas, kai visa šeima susėda ir pietauja drauge. Be abejo mes visi skubame ir laiko turime nedaug. Todėl šios džiaugsmingos akimirkos greičiausiai vyksta tik savaitgaliais ar per šventes, kai galime pasidžiaugti aksominiais vakarais prie pietų stalo. Asmeniškai man pietų stalas yra darnios šeimos, buvimo kartu ir neskubaus gyvenimo būdo simbolis. Visur yra skelbiama, kad mes turime skubėti, būti super mamos, super tėčiai, super šeimos, patys geriausi darbuotojai. Visuomet bėgti, dirbti, uždirbti ir taip rodos niekada nėra laiko sustoti ir įkvėpti gyvenimo džiaugsmo. Tai gi norisi namuose turėti tokį neakivaizdų šeimos subūrimo tašką, kas šiuose namuose tikiuosi bus – pietų stalas.  Jei stalas atsiranda virtuvės erdvėje, manau tikrai bus ir šilto maisto, ir bendravimo ar tiesiog daug gerų emocijų.  

Apžvelgiant pirmąjį aukšta kaip ir įprastai pamatysime svetainę, virtuvę ir prieškambarį.

Namo interjere dominuojančiomis pasirinktos spalvos tarsi prislopintos. Nerasime ryškių spalvų ar ryškių akcentinių motyvų interjero dekore. Užsakovai blaškėsi tarp pilkos ir tarp šiltesnės spalvos. Buvo noras turėti pilką spalvą, tačiau tarsi mažas vabaliukas bate kirbėjo baimė, kad pilka spalva atrodys labai šalta. Todėl pasirinktas tarpinis variantas šiek tiek šaltesnė rusva spalva. Kuri sukuria pilkos ir rudos spalvos įspūdį, maišyta, aiškiai nenusakoma spalva. Koloritas daugiau į rusvumą, kadangi buvo norima daugiau akcentuoti interjero jaukumą ir šiltumą.

Užsakovai jauna moderni šeima, todėl nesibaimino naujienų, o priešingai stačia galva pasinėrė į nuotykius namų grožio ir jaukumo paieškose. Įsivaizduokite vonios kambario plytelės vos pristatytos Ispanijoje parodoje buvo užsakytos mūsų vonios erdvei ir mes jų jau laukėme! Deja buvo didelių ir netikėtų nutikimų su plytelių klojėju. Pirmasis plytelių klojėjas bandė ir jam nepavyko iškloti. Todėl teko nulupti tas plyteles ir ieškoti kito meistro. Bet viskas baigėsi gerai, plytelės sugulė į savo vietą.

Persikelkime į svetainės zoną, kurioje minkšti itališki baldai. Valgomasis stalas taip pat pasirinktas itališkas. Jaukiems vakarams ir nuoširdiems pašnekesiams prie arbatos ar kavos puodelio pastatytas židinys, kuris savo liepsna sušildys ne vieną žvarbų vakarą. Ypatingai norėjosi atsisakyti tradicinio sprendimo, kad židinys kampe. Todėl židinys atsirado ko ne svetainės viduryje. Kur šiek tiek pasitarnaus ir kaip lengva pertvara skirianti valgomąjį nuo svetainės.

Laiptai į antrą aukštą yra erdvūs, plastiški. Jiems skirta tikrai daug erdvės. Laiptus pasirinkome lengvesnius – stiklo turėklas, medžio apdaila. Pakilus į antrą aukštą nieko labai išskirtinio nedarėme. Tačiau vos pakilus prieš mūsų akis didingai suskamba baltai dažytos durys. O laiptų aikštelę apšvietėme elegantiškais šviestuvais, kurių pats didžiausias efektas skleidžiama šviesa. Visus šviestuvus specialiai išdėliojome netvarkingai. Tai sukūrė įdomų efektą.

Antrame aukšte išsidėstę miegamieji: vaikų kambariai ir tėvų miegamasis bei bendra vonia.   Pastarojoje norėjosi šiltesnio, naminio jausmo. Todėl vonia patapo rusva, šiltų žemės atspalvių. Įsikomponavo net gi dvi kriauklės, unitazas ir bide. Ilgos diskusijos ir pamąstymai buvo dėl vandens nuleidimo mygtuko virš tualeto.  Norėjosi jo tokio nematomo, tačiau bijojome, kad nesutaps spalvos. Tačiau juk kas nerizikuoja, tas negeria šampano! Ir štai jis taip puikiai ir harmoningai įsiliejo į bendrą vonios kambario interjero visumą.  Vonią pasirinkome kaip akcentą – gražią elegantišką. Ir tuo labai džiaugiamės kartu su užsakovais.

Koridorius iš ties ilgas ir buvo daug diskusijų ką su juo daryti. Ar kažkaip išnaudoti jo ervę? Ar  visgi neišnaudoti? Galiausiai vis tik palikome jį tokį koks jis yra. Gal ateityje jame atsiras knygų lentyną ar konsolė, tačiau šiuo metu nuspręsta, kad užtenka jo modernumo ir lengvumo.

Miegamajame panaudoti keli įdomūs sprendimai.  Tai yra pilkas betono imitacijos tapetas, kuris turi klasikinius raštus. Man, kaip interjero dizainerei, norėjosi vientisumo, vienodumo todėl suformavome nišas, tokias kaip įgilinimus. Visa tai bendrai nuleidome per lubas, sieną – nuo galvūgalio link televizoriaus.

Gal nepatikėsite, tačiau dažnas klientas darbų eigoje išsigąsta kas čia vyksta, kodėl vyksta, gal per daug, gal dizainerė blogai suprojektavo. Kyla panika ir kyla noras  panaikinti tam tikrus sprendimus. Bet emocijoms nuslūgus ir pamačius sekančius darbus pasimato dėl ko tie sprendimai buvo daryti. Šiuo atveju priimtų sprendimų dėka gavosi nepaprasta ir įspūdinga. Tikrai labai džiaugiuosi šiais sprendimais ir šiuo namo interjeru. Dar smagiau, kad džiaugiasi ir užsakovai. Nes kaip sakė  – Hipolitas Tenas Taine „Ne idėja, o jausmu patraukiami žmonės“.

Asmeniškai šiek tiek bijojau to tamsaus tapeto, bet jis labai puikia čia įsiliejo. Šalia miegamojo yra drabužinė. Tai iš tiesų patogus sprendimas, turėti tokią patalpą, o ne apsistatyti spintomis. Pats miegamasis itin erdvus. Drabužinė visiškai neatėmė miegamojo ploto.

Dukrų kambariai žaismingi. Vienos mergaitės kambarį papuošė jos mėgstamo filmo – „Slibinų medžiotojai“ piešinys. Mergaitė nors visai nedidelė, tačiau taip beprotiškai karštai mėgsta šį filmą ir jo herojus, turi net lanką ir strėles. Prisiminus vaikystę juk visi turėjome vienų ar kitų dalykų kas mums kėlė neapsakomą susidomėjimą ir priversdavo mažą širdelę plakti pašėlusiu greičiu. Todėl mūsų tikslas buvo ir ant sienos šalia viso kito atsiradusią mergaitę nupiešti šiek tiek panašią į ją.  Čia atsirado dailininko Lino Atgalainio sienų tapybos papuošimas. O visa kita surinkta ne visai modernios klasikos, kadangi nesinorėjo vaikų kambarių padaryti labai šaltų. Todėl ir čia turėjome ilgas diskusijas ar lova bus minkštą ar kieta. Kadangi mergaitė alergiška apsispręsta daryti lovą medinę ant kurios briaunos ir išsirikiavo visas slibinų paradas.

Paauglės dukros kambaryje vos pažvelgus aiškiai jaučiamas Provanso prieskonis. Ji iš pat pradžių tokio stiliaus ir norėjo. Todėl atsižvelgiant į jos norus ir buvo išlaikyta šis kambario interjero sprendimas. Viskas kas reikalingiausia lengvai išsidėliojo kambaryje: spinta, lova, rašomasis stalas.

Tai tiek apie aksominį vakarą. Tikiuosi jūsų visų širdyse rusena aksominio vakaro svajonė ir išsipildo ne tik per šventes, tačiau džiugina ramybe ir maloniais, šeimyniškais pašnekesiais prie pietų stalo.

Krepšelis

Krepšelis tuščias.